Víz alatt Velence központja

MTI
2003.11.01. 19:46
Víz alá került szombaton Velence történelmi központjának egy része az esőzés, a havazás és a szél következtében, amely két napja jellemzi a térség időjárását.

A városközpont területének mintegy 11 százalékát öntötte el a felduzzadt lagúna víze, a híres Szent Márk téren pallókat fektettek fel a járókelők számára.

A magas vízállás nem különösebben meglelő jelenség a vizi város lakosai számára, a meteorológiai szolgálat már előre jelezte, a jelenséget. Szombaton a dagály idején a vízszint 107 centiméterrel haladta meg a szokásos szintet. A város lakói gumicsizmát öltöttek, a turisták reklámszatyrokba burkolják lábukat - jelentette az AFP.

Az olasz kormány májusban tette le az alapkövet az úgynevezett Mózes-tervhez, amelynek célja megóvni Velencét a nagyobb dagályoktól. Az elgondolás szerint nagy fémtartályokból 78 gátat építenének 1600 méter hosszúságban a szigetekre épült várost övező lagúna bejáratainál. Ezek a mozgó gátak a tenger fenekén nyugodnának, s vízzel töltenék meg őket. Amennyiben azonban a dagály több mint 110 centiméterrel meghaladja a tengervíz szokásos szintjét, levegőt szivattyúznak a mozgó gátelemekbe, amelyek a felszínre emelkedve elzárják a lagúna bejáratát.

Velence 1966. november 4-én élte meg legrosszabb napját: akkor a dagály 194 centiméterrel haladta meg a normális vízszintet, miközben egész Észak-Olaszországot katasztrófális árvizek sújtották.