Kalifornia: eloltották az erdőtüzet

MTI
2003.11.02. 13:12
Sikerült végleg megfékezni az egyesült államokbeli Kalifornia szövetségi állam déli részén tíz napon át pusztító erdőtüzet - közölték vasárnap hivatalos forrásból. A tüzet eloltottuk, a tűzoltók vasárnap megkezdték a visszatérést a bázisaikra - idézte az illetékeseket a Reuters brit hírügynökség.

A tűzoltók és a válság kezelésében közreműködők között immár nem a tűzzel folytatott küzdelemről, hanem a lakóhelyüket elveszített emberek megsegítéséről folyik a párbeszéd. Az oltást megkönnyítette, hogy csütörtöktől hűvösre fordult az időjárás, péntek éjszaka fagyközeli mélységbe süllyedt a hőmérséklet, szitál az eső és havazik.

Gray Davis leköszönő kaliforniai kormányzó Tom Ridge belbiztonsági miniszterrel folytatott tárgyalásán azt kérte a szövetségi kormányzattól: vegye figyelembe Kalifornia nehéz anyagi helyzetét és vállaljon nagyobb részt a károk megtérítéséből az ilyenkor szokásos 75 százaléknál.

Az erdőtüzekben tíz nap alatt 20 ember vesztette életét, több mint 3000 otthon elpusztult és 300 ezer hektárnyi terület növényzete égett le.