Enyhébb ítélet a milliárdos békés megyei adócsalók ügyében

2003.12.18. 12:12
Jelentősen, harmadával enyhítette a Szegedi Ítélőtábla annak a két férfinak a büntetését, akikkel szemben milliárdos adócsalás miatt indult bírósági eljárás Békés megyében.

A két férfit 2002 februárjában ítélte kilenc, illetve hat évi börtönre a megyei bíróság, folytatólagosan elkövetett, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás miatt. Egyiküket emellett folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisításban és számviteli fegyelem megsértésében is bűnösnek találták. A táblabíróság azonban másodfokon a korábbinál alacsonyabb kárértéket állapított meg az adócsalók ügyében, így a két vádlott ítéletét jogerősen hat, illetve négy évre enyhítette.

A két 52 éves - gyulai és siroki - férfi az ítélet szerint 1996 és 1999 között illegális forrásból származó üzemanyagokkal kereskedett, több olajforgalmazó cég - tényleges illetve a háttérben meghúzódó - irányítóiként. Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság szerint a vádlottak és a velük együttmüködő társaik mintegy 11,7 millió liter gázolajat értékesítettek, ezzel több mint egymilliárd forint kárt okozva.