Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vegyianyagraktár égett a fõvárosban

2003.12.25. 21:03
Közvetlen veszélynek voltak kitéve azok a tűzoltók, akik a XV. kerületi vegyianyagraktár tüzénél dolgoztak. A HavariaPress úgy tudja, csak a tűz keletkezése után két órával derült ki pontosan, hogy milyen vegyianyagokat tároltak a kigyulladt Károlyi Sándor úti raktárban. Az épületben, ami csütörtökön este nyolc óra után gyulladt ki, többek között gyógyszergyártáshoz és állati eledel gyártásához szükséges vegyi anyagokat tároltak.

Az azonosított anyagok közül az ammónium hidrogén karbonát és a dimetil formamid minősül a legveszélyesebbnek. Az utóbbi anyagot nem érintette a tűz. Ezeken kívül benzil alkoholt, kálium permanganátot és két, eddig azonosítatlan anyagot, a Wofolin és Lignobanol fantázianevű vegyszereket találták a vegyi felderítő csoport munkatársai a helyszínen A raklapokon lévő, még épségben maradt anyagokat targoncákkal fogják kihordani az épületből. A tűzoltók munkáját megnehezítette, hogy az oltás alatt hosszú ideig nem érkezett információ a raktározó cégtől a vegyianyagokról.

A lángokat öt vízsugárral végül fél tízre sikerült teljesen eloltani, de a további munkálatok- a raktár kiürítése és a tűz okának vizsgálata- még órákig eltarthat. A helyszínen folyamatos váltás mellett harmincnyolc tűzoltó dolgozik. A tűzben senki nem sérült meg.