Gusztáv
-4 °C
1 °C

Rövid póráz a német gyerekeknek?

Népszabadság
2004.01.16. 09:59
A Népszabadság berlini tudósítója meghökkentő javaslatról számolt be: Markus Söder, a bajor CSU főtitkára a gyermek- és fiatalkorú bűnözés visszaszorítása érdekében azt indítványozta, hogy a 14 éven aluli gyerekek este nyolc óra után egyedül (azaz felnőtt kísérő nélkül) már ne mászkáljanak az utcán.

A politikus azzal magyarázza ötletét, hogy nemcsak a gyerekek által elkövetett bűnesetek száma, hanem azok súlyossága is riasztóan megnőtt. Gyakori a fegyverhasználat és a súlyos testi sértés, míg korábban "csak" kisebb bolti lopásokat lehetett számlájukra írni.

Arra felvetésre, hogy sok gyerek otthon tanulja az erőszakot, Söder azt javasolta, hogy a tetten ért, de még nem büntethető gyermekek helyett szüleiket vonják felelősségre, illetve minimális büntetésképp legalább vonják meg tőlük a gyerektámogatást vagy csökkentsék a szociális pótlékot. A második figyelmeztetés után pedig el is lehetne venni a gyereket a szülőtől, állami gondozásba adni vagy nevelőszülőket keresni neki.

A szociáldemokraták feleslegesen radikálisnak ítélték a javaslatokat, és felvetették: mi van, ha a 14 éven aluli edzésről, különóráról, esetleg a templomi kórusból tart haza nyolc óra után, vagy este nyolc után már minden gyerek potenciális bűnöző? A rendőrség nem kommentálta a felvetést, de korábban éppen ők panaszkodtak, hogy egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a 14 éven aluli bűnelkövetőkkel: még nem büntethetők, és ezt általában ki is használják.