Börtönőrök ellen emeltek vádat a zárkatűz ügyében

MTI
2004.02.04. 15:41
Szolgálatban, gondatlanságból elkövetett kötelességszegés vétsége miatt a katonai ügyészség vádat emelt három börtönőr ellen, akik a zalaegerszegi zárkatűz idején voltak szolgálatban - közölte az MTI-vel a Zala megyei főügyész szerdán.

"A tűzeset nyomán a megyei főügyészség segítségnyújtás elmulasztása, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pedig szolgálatban, gondatlanságból elkövetett kötelességszegés vétségének gyanújával kezdeményezett eljárást" - mondta Kondákor Ferenc.

Hozzátette: "mivel a Kaposvári Katonai Ügyészség vizsgálata ez utóbbi gyanút igazolta, a Zala Megyei Főügyészség a segítségnyújtás elmulasztása ügyében megszüntette a nyomozást". Korábbi közlés szerint a vizsgálat kiderítette, hogy a tavaly november 26-i zárkatűz idején szolgálatban lévő börtönőrök az elkülönítőbe kerülése előtt nem elég alaposan motozták meg a fogva tartottat. Így kerülhetett a zárkába az a gázöngyújtó, amellyel magára gyújtotta a helyiséget a fogva tartott, majd füstmérgezésben meghalt.

A tanúvallomások és a börtönfolyosón működő kamera felvételei már korábban igazolták, hogy a fegyőrök a tűz észlelése után mindent megtettek annak elfojtásáért, a fogva tartott kimentéséért, ám az csak késve, a kettős ajtó beszakítását követően a tűzoltók segítségével sikerült.

Az áldozat családjának ügyvédje, Ürmösi Árpád elfogadta a vizsgálat eredményét, de - mint mondta - a "kötelességszegés nyomán bekövetkezett tragédia miatt - a családdal egyeztetve - várhatóan több millió forintos kártérítésre indítanak pert a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézet ellen".

A katonai ügyészség képviselői egyelőre nem kívánnak nyilatkozni a vádemeléssel zárult ügy részleteiről.