Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hóakadályok Erdélyben

MTI
2004.02.11. 14:23
Erdély számos vidékén hóakadályokkal kell számolniuk az autósoknak, mert az elmúlt 24 órában helyenként félméteres-méteres hó hullott. Romániai híradások szerdán arról számoltak be, hogy a februári korai tavasz után hirtelen visszatért tél kiadós havazással, mínusz 10-15 fokos hideggel, szélviharral, hótorlaszokkal okoz gondot a lakosságnak a közúti forgalomban, a városi közlekedésben, a szolgáltatásokban.

A belső-erdélyi Fehér megyében például falvak tucatjai maradtak áramellátás és telefonkapcsolat nélkül, mert a havas-jeges szélvihar megrongálta a vezetékeket. Besztece-Naszód megyében, ahol helyenként méteres hó borítja a tájat, nagyon nehézzé vált a közlekedés a közutakon, a mentőszolgálat gépkocsijait több helyen csak a lakosság segítségével sikerült kimenteni a hóakadályok közül. Hólánc nélkül a gépkocsik közlekedése lehetelenné vált még a fő közlekedési útvonalakon is.

Erős havazást és szélvihart jeleztek a Székelyföldről is. Helyi forrásokból az MTI úgy értesült, hogy a Hargita-hegységben Oláhnagyfaluban, Fenyéden és Tusnád térségében szerda hajnal óta erősen havazik és szélvihar tombol. Tusnádfürdőn néhány óra leforgása alatt félméteres hó hullott. Helyi meteorológusok a hét végére hóvihart jeleztek Románia dél-keleti vidékein, Székelyföldön és Észak-Moldovában pedig minusz 15-20 fokos hidegre van kilátás.