Mániákus műgyűjtőt fogott a szerb rendőrség

MTI
2004.02.12. 19:48
A 32 éves Nebojsa Ljubenovic két éve kezdte "tolvajturnéját" a szerbiai múzeumokban, ahol jobbára apró, de felbecsülhetetlen értékű műtárgyakra vetett szemet.

A megszállott gyűjtő két éve Ivo Andric belgrádi emlékmúzeumából vitte el a Nobel-díjas írónak adományozott, Szocialista Munka Hőse-érdemrendet, s ugyanabban az évben kétszer is megrövidítette a pancsovai múzeumot, ahonnan egy dohányos szelencét és egy ezüst medált lopott el. Tavaly egy belgrádi emlékházban 22 római ezüst- és bronzpénzt vágott zsebre, Nikola Tesla belgrádi múzeumában pedig elcsent egy aranyérmet, amelyet 1894-ben kapott egyik találmányáért a híres feltaláló.

Egy zombori múzeumból egy gyertyatartót és hetven római kori pénzt vitt el, Szendrőn pedig egy teljes középkori török és szerb pénzgyűjteményt lopott. Utolsó "nagy tettét" január elején vitte véghez a belgrádi néprajzkutató múzeumban: egy jatagánt vitt el hüvelyestül, két fegyvertokot és egy pipát.

Milan Popovic belgrádi rendőrfőkapitány szerint Ljubenovicnak nem volt priusza. Az ellopott tárgyak saját gyűjteményét gyarapították, s otthonában, illetve egy belgrádi bankban a rendőrség megtalálta az összes eltulajdonított műtárgyat. A rendőrfőnök úgy vélte, a szerbiai múzeumok szigoríthatnának a gyűjtemények őrzésén, mivel néhány helyen észre sem vették, hogy szőrén-szálán eltűntek a műtárgyak.