Rendőrségi akció a rokkantkedvezménnyel visszaélők ellen

Objektív Hírügynökség
2004.02.13. 20:19
Budapest Rendőrfőkapitánya utasítására nagyszabású akciósorozat vette kezdetét a főváros utcáin a mozgáskorlátozottak részére kiadott parkolási igazolvánnyal jogosulatlanul visszaélők, illetve az azt hamisítók kiszűrése és ellenőrzése céljából. Február 12-én a Budapest VI., Szinyei Merse utcában hajtották végre az első akciót.

A parkolási engedéllyel rendelkező gépjárművekre a Közterület Felügyelet munkatársai kerékbilincset helyeznek fel. A jelentkező tulajdonosnak igazolnia kell a parkolási engedély valódiságát, illetve felhasználásának jogosságát.

Amennyiben az igazolvány hamis, úgy közokirat-hamisítás bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt indítanak eljárást a szabálytalankodó ellen. Abban az esetben, ha az engedély valódi, a felhasználónak igazolnia kell a felhasználás jogosságát, vagyis a mozgáskorlátozottság tényét illetve azt, ha valaki a jogosult személyt szállítja a gépkocsival.

Amennyiben a szabálytalanul parkoló személy jogosulatlanul használja fel a más nevére kiállított igazolványt, úgy bűncselekmény elkövetése miatt jelentik fel őt a kerületi rendőrkapitányságon, ráadásként a Közterület Felügyelet is kifizetteti az elmulasztott parkolási díjat. Az akció a mozgáskorlátozottak érdekében, az ő kezdeményezésükre történik.