Pusztít a dengue-láz Indonéziában

MTI
2004.02.23. 11:13
Már 230 halálos áldozata van a gyaníthatóan újfajta vírus okozta dengue-láznak Indonéziában. Rita Kusriastuti, az egészségügyi minisztérium tisztségviselője hétfőn elmondta, hogy az ország 32 tartományából már húszra terjedt ki a dengue-láz, összesen több mint 12 ezren betegedtek meg benne, csak Jakartában 4100-an. A fővárosi halálos áldozatok száma 47. A betegek száma Jáva szigetén a legnagyobb, ahol a hatalmas szigetcsoport 212 millió lakosának fele él.

A jakartai hatóságok kérik a lakosságot, hogy vigyék kórházba a betegeket, akik közül a legszegényebbeket ingyenesen fogják ápolni. Az egészségügyi hatóságok nagyon veszélyesnek ítélik a helyzetet, mert a betegséget most terjesztő vírus az eddigi vizsgálatok szerint rendkívül erős. A járvány minden évben kiújul, de ezúttal a betegek száma kétszer akkorára nőtt azonos időszak alatt, és a halálos áldozatok aránya a szokásos 1 helyett 2 százalék. Emiatt gyanítják, hogy a betegség egy új típusú vírusáról van szó.

A dengue-láz gyógyítására egyébként sem létezik oltóanyag vagy gyógyszer. Évente világszerte 50-100 millió ember betegszik meg a kórban, közülük 200-500 ezer a legsúlyosabb, vérző változatában. A dengue-lázat bizonyos szúnyogfajták terjesztik, láz, fejfájás, izomfájdalom jellemzi, de súlyos esetben vérzés is kísérheti. A betegség terjedését az elmúlt hetek esős időjárásával magyarázzák, de nagy szerepe van benne a rendkívül rossz egészségügyi ellátásnak is.