Erős földrengés Marokkóban

MTI
2004.02.24. 08:14
Szokatlanul erős földrengés rázta meg kedd reggel Marokkó földközi-tengeri partvidékét, az első jelentések szerint sokan, legkevesebb tizenöten meghaltak. A nagy erejű földmozgás közép-európai idő szerint hajnali fél négy körül rázkódtatta meg el-Hoszeima, Fez és Táza városok, valamint a spanyol exklávé, Melilla térségét. A földlökéseket érezni lehetett a spanyolországi Murcia körzetében és Andalúziában is. Egy falu, el-Hoszeimától 14 kilométernyire "teljesen romba dőlt, sokan meghaltak" - közölte a marokkói polgári védelem szóvivője. A mentőegységek mostanáig 15 holttestet emeltek ki a zömében vályogból épült házak törmelékei alól - tette hozzá.

A hivatalos marokkói hírügynökség (MAP) reggeli jelentésében a halottakon kívül mintegy 40 sérültről számolt be. A városokban csak kisebb károk keletkeztek, az álmukból felriadt emberek rémülten az utcákra tódultak. A földmozgás erősségéről eltérő adatokat közölnek: a Richter-skálán mért 6,5 és 6,3 nagyságúnak határozta meg az amerikai, illetve a strasbourgi földrengéstani intézet.

A legsúlyosabb marokkói földrengést 1960-ban jegyezték fel, amely romba döntötte az Atlanti-óceán partján fekvő Agadirt, 12 ezer ember halálát okozva.