Eloltották a tüzet a kolostorköztársaságban

MTI
2004.03.04. 19:43
Több mint tizenkét órás küzdelem után csütörtök délutánra eloltották a tüzet a görögországi autonóm Áthosz-hegyi ortodox keresztény kolostorköztársaság egyik monostorában A tűzvész következtében felbecsülhetetlen értékű, XVII. században keletkezett falfestmények semmisültek meg.

A tűzoltók szóvivője szerint egy kályha parazsa okozta a tüzet csütörtökön hajnalban az északkelet-görögországi Khilandariu rendházban. Az épület fából készült, ezért a lángok igen gyorsan terjedtek, de szerencsére nem okoztak személyi sérülést. Amíg a tűzoltók megérkeztek az 50 kilométer távolságban lévő központjukból, a szerzetesek küzdöttek a lángokkal.

A rendház mintegy harminc szerb szerzetes otthona, rendházuk pedig a több mint ezer éves múltra visszatekintő kolostorköztársaság mintegy húsz monostorának egyike. A kolostorban lévő XIV. századi ikonokban és egyéb vallási relikviákban nem tett kárt a tűz, mert a szerzetesek időben eltávolították azokat a veszélyeztetett helyiségekből. A XVII. századi felbecsülhetetlen értékű falfestményeket és freskókat azonban nem sikerült megmenteni, ezek a műalkotások a lángok martalékává váltak.

A szerb televízióban adományokat sürgető felhívásokat olvastak fel. Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök segítséget ígért az újjáépítéshez, és közölte: kormánya máris fölvette a kapcsolatokat a szerb ortodox egyházzal.