Lezárult a nyomozás a 'városházi múmia' ügyében

2004.03.11. 17:11
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya szerdán befejezte a nyomozást a 'városházi múmia' ügyében. T. György László, 37 éves román állampolgárral szemben azért indult büntetőeljárás, mert megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2002. október 25-30. között a Budapest V., Városháza utcában található Főpolgármesteri Hivatal pincéjében megölt egy 51 éves budapesti lakost. A halott férfi mumifikálódott holttestére csak jóval később, 2003. július 29-én délután találtak rá munkások.

A boncolás idegenkezűséget mutatott ki a halál okaként. Az áldozat ruházatából előkerült egy öngyújtó, amelynek felirata alapján következtetni lehetett az elhunyt munkahelyére, így sikerült őt beazonosítani. Kiderült az is, hogy az eltűnés idején albérletben lakott nála egyik munkatársa, T. György László, aki tanúkénti kihallgatása során ellentmondásos nyilatkozatokat tett, amelyek vele szemben a gyanút egyértelműen megalapozták.

Elmondása szerint abban állapodott meg munkatársával, főbérlőjével, hogy lopásból származó csempével felújítja annak fürdőszobáját, így egyenlítve ki az elmaradt tartozást. Együtt mentek a Városház utcai Főpolgármesteri Hivatal pincéjébe, hogy onnan az ott található csempét eltulajdonítsák, a lopás közben azonban összevitatkoztak azon, hogy a csempét nem fogják tudni kijuttatni az épületből. T. György László annyira dühös lett, hogy előbb megütötte, majd megrúgta a sértettet, aki ekkor elővette zsebkését és a támadóját combon szúrta. T. György László erre felkapott egy, a helységben lévő deszkát és ütni kezdte a sértett fejét, majd elvette tőle a kést és azzal több alkalommal megszúrta. A bántalmazást követően különböző törmelékdarabokkal takarta le a testet, aztán elhagyta a bűncselekmény helyszínét.

T. György László 2003. szeptember 20-a óta van előzetes letartóztatásban, az ügy iratait a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya szerdán vádemelési javaslattal a Főváros Főügyészségnek megküldte, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt.