Kétmázsás szobrot loptak az érdi temetőből

MTI
2004.03.17. 13:30
Ellopták az érdi temetőből azt a kétalakos bronzszobrot, amelynek eredetije az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai központjának előcsarnokában áll. A nyomozás eddigi megállapítása szerint a szobor néhány napja, feltehetően hétfőre virradó éjszaka tűnt el. A tettesek kilétére azért is nehéz következtetni, mert az utóbbi időben nem történt a környéken hasonló szoborlopás. Domonkos Béla érdi szobrászművész arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szobor eredetijét megrendelésre néhány éve készítette el a rendőráldozatok emlékének áldozva ezzel, s a fél térdre ereszkedő fiatal nő átölelve tart egy gyertyát gyújtó kislányt, s a mű ott található az ORFK épületében.

A szobor a művész feleségének kedvenc alkotásai közé tartozott, ezért tavaly bekövetkezett halála után Domonkos Béla megalkotta a másolatot, amit hitvese sírján helyezett el. Elmondása szerint az eszmei értéken felül a kétmázsás bronz mű valós értéke hozzávetőleg 12 millió forint - feltételezése szerint ez motiválhatta a bűncselekményt.

Domonkos Béla legújabb alkotását Antall József néhai miniszterelnök bronzból készült mellszobrát egyébként az elmúlt héten leplezték le Százhalombattán.