Halálos áldozatok, súlyos károk a nagy-britanniai viharban

MTI
2004.03.21. 11:00
Hárman meghaltak és súlyos károk keletkeztek a Nagy-Britanniára rátört hétvégi orkánban, amely még vasárnap is tombolt.

A sok helyütt szakadó esővel és 110-140 kilométeres széllökésekkel kísért vihar elsősorban az ország középső vidékeit sújtotta, de London sem úszta meg kidőlt fák, elsodort háztetők és egyéb épületkárok nélkül.

A vihar csúcspontján, szombat délután az Leicester City-Everton futballmérkőzés előtt, az előbbi csapat pályájának közelében a vendégklub egyik szurkolója szenvedett halálos sérülést egy törmelékdarabtól, amelyet a szélvihar a pálya egyik melléképületéről sodort le.

Egy házaspár halálát Suffolk közelében az autójukra dőlt fa okozta.

Az orkán súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben: több autópályát a szél által felborított kamionok zártak el, Északnyugat-Angliában szünetelt a vasúti közlekedés, és ugyanitt több nemzetközi repülőtérről máshová irányították az érkező repülőgépeket.

Vasárnap 40 ezer otthon volt áram nélkül a Londontól északra eső közép-angliai vidékeken, mert számos távvezeték is leszakadt, vagy a széltől, vagy a szél által rájuk döntött fáktól. A térségi áramszolgáltató közölte, hogy a vezetékkárok kiterjedtsége miatt az érintett lakások zömében még hétfőn sem lesz áram. A brit meteorológia a következő néhány napra is még 80-90 kilométeres szelet, sőt északon jégesőket és havat is jósolt, utána pedig jelentős lehűlést.