Húsz bányászt megölt egy gázrobbanás Szibériában

MTI
2004.04.10. 10:34
Húsz bányász életét vesztette és 31 a föld alatt rekedt szombat reggel Szibéria déli részén egy bányában, gázrobbanás következtében.

A szerencsétlenség a kemerovói körzetben történt, ahol a Tajzsina bányában valószínűleg metángáz robbant be. Olga Rozskova, a körzeti kormányzat szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy robbanásról nincs szó, nem tapasztaltak sem tüzet, sem füstöt, gázszivárgás okozhatta a balesetet.

Az orosz televízióban megszólaltatott szemtanúk azonban robbanásról és emberek égési sérüléseiről számoltak be. A baleset idején 52 bányász dolgozott a bányában.

A sérültek közül kettőt kórházba szállítottak. A helyszínen folyik a kutatás a túlélők után. A mentést megnehezíti, hogy a munkások 5-600 méterrel a föld alatt, az aknabejárattól közel 5 kilométerre dolgoztak a baleset idején, s az aknalejárat a robbanás következtében részben beomlott.

A hasonló balesetek nem ritkák az orosz bányákban, ahol a bányászati felszerelések elavultak és a biztonsági előírásokat gyakran nem tartják be.