Új elsőfokú eljárás az akasztói halálos szurkálás ügyében

2004.04.15. 12:07
Eljárásjogi szabálysértések miatt az I. fokú bíróság döntését hatályon kívül helyezte, és a Bács-Kiskun Megyei Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Szegedi Ítélőtábla abban a perben, amelyben egy román férfit azzal vádolnak, hogy Akasztón megölte volt élettársát. Emberölés bűntettében találta bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2003. november 3-án az 52 éves román állampolgár vádlottat, ezért 9 év börtönre és a Magyar Köztársaság területéről történő végleges hatályú kiutasításra ítélte.

A vádlott alkalmi munkásként dolgozott Magyarországon. 2001-ben ismerkedett meg az ügy sértettjével, aki szintén román állampolgár volt. Rövid ismeretség után összeköltöztek és Akasztón éltek, de velük lakott egy másik román állampolgár is. A vádlott és a sértett kapcsolata kezdetben harmonikus volt, ám 2003 tavaszán a férfi megtudta, hogy élettársa mással létesített szerelmi kapcsolatot. Emiatt gyakran veszekedtek, majd külön is költöztek.

2003. május 17-én a vádlott visszatért abba a lakásba, ahol a sértettel élt együtt. A vádlott felelősségre vonta azért az asszonyt, mert őt megcsalta, egyben arra kérte, térjen vissza hozzá. A nő ezt az ajánlatot elutasította. A vádlott ekkor bement a házba, magához vett egy tőrkést, s ezt követően ismét kapcsolatuk helyreállítására kérte volt élettársát. Mivel ismét elutasító választ kapott, a vádlott a nadrágja korcából elővette a tőrkést, és azzal kilencszer szúrta, vágta meg áldozatát. A nő beszaladt a házba, és az ott tartózkodó lakótárs segítségét kérte, aki ki is hívta a mentőket, de az orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.