Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szlovák népviseletbe ötlözött a pisilő kisfiú

MTI
2004.04.25. 11:07
Az Európai Unió néhány nap múlva esedékes bővítése, tíz új tagország, közöttük Szlovákia felvétele tiszteletére szlovák népviseletbe öltözött a hétvégén Brüsszel szimbóluma, a pisilő kisfiú, a Manneken Pis.

Az új viseletet szlovák népzene mellett "avatták fel", jó néhány érdeklődő jelenlétében; a szobrocska öltöztetéséért felelős szervezet szerint több más újonnan csatlakozó ország is a szlovákokhoz hasonló kérést nyújtott be hozzájuk. Az ünnepséget azonban egy incidens zavarta meg: négy tüntető - mit sem sejtve arról, hogy rossz pillanatot választott akciójához - az avatás előtt néhány perccel bilire ült a szobrocska mellett, így tiltakozva amiatt, hogy szerintük kevés a nyilvános illemhely a belga fővárosban. A tüntetőket a felháborodott közönség - benne nyilván számos szlovákkal, akiknek nemzeti büszkeségét sértette az akció - szidalmazni kezdte, s ők menekülni kényszerültek...

A Manneken Pis csak néhány napig viseli szlovák ruháját: kedden már - fekete nadrágban és selyemingben, szürke parókában - a korábbi dél-afrikai államfőt, Nelson Mandelát szimbolizálja majd, így emlékezve a dél-afrikai demokrácia helyreállításának 10. évfordulójára. Ez lesz az első alkalom, hogy a kis szobor élő politikust személyesít meg.