Melegházasság Franciaországban is

MTI
2004.04.25. 12:41
Június 5-én celebrálják az első szabályos házasságot két férfi között Franciaországban.

A homoszexuális párt a Zöldek egyik vezető politikusa, Noel Mamere képviselőnő, volt elnökjelölt, egy Bordeaux környéki polgármester esketi össze.

"E gesztus számomra része annak a harcnak, amelyet hosszú ideje folytatok a teljes jogegyenlőségért és mindenféle hátrányos megkülönböztetés ellen" - mondta Begles polgármesternője, aki a Zöldek jelöltje volt a 2002-es franciaországi elnökválasztáson.

A politikus szerint a francia polgári törvénykönyvben nincs semmi, ami tiltaná azonos nemű személyek házasságát. Ráadásul az Emberek Jogok Európai Bírósága egyértelműen kimondta, hogy az alapvető törvényeket hozzá kell igazítani a társadalom fejlődéséhez - fűzte hozzá.

"Ha valaki érvénytelennek nyilvánítaná az első franciaországi melegházasságot, az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé visszük" - mondta a francia polgárjogi harcos. Noe:l Mamere szerint a homoszexuálisokat Franciaországban, mint más országokban is, számos - és nem csekély súlyú - diszkrimináció sújtja.

Március végén több, a helyhatósági választásokon győztes párizsi baloldali polgármester jelentette be, hogy San Francisco példáját követve kész egynemű párokat összeesketni. Március 16-án 2000 neves francia személyiség kiáltványban követelt teljes jogegyenlőséget a melegeknek, beleértve a házassághoz és az örökbefogadáshoz való jogot is.