Kirúgták a szexuális zaklatás áldozatait pártoló amerikai papot

MTI
2004.04.29. 22:12
Elbocsátottak tábori lelkészi állásából egy amerikai római katolikus papot, aki az egyházi személyek részéről szexuális zaklatást elszenvedettek egyik legodaadóbb támogatójaként ismert az Egyesült Államokban.

Thomas P. Doyle immár 18 éve a legszókimondóbb bírálója a pedofil visszaélések egyházi kezelésének. Lelkipásztori tanácsokkal szolgált azoknak, akik ilyen traumát éltek át, és számos esetben adott nekik jogi tanácsokat az egyházzal szembeni kereseteikben. Érseke nemrég megtiltotta neki, hogy gyakorolja tábori lelkészi hivatását és nyilvános miséket celebráljon.

A klérus számára kényelmetlen pap karrierjét már másodszor törték derékba: a Vatikán washingtoni nagykövetsége 1986-ban elbocsátotta kánonjogászi állásából Doyle-t azután, hogy társszerzője volt egy, a zaklatásokkal foglalkozó részletes feljegyzésnek, amelyben az érlelődő pedofíliaválságra figyelmeztették az amerikai püspököket.

A papi szexuális visszaélések áldozatainak szervezete szerint az áldozatok melletti kiállásáért büntették meg a papot. "A legtöbb katolikus úgy fog erről vélekedni, hogy nagyon szomorú lépés visszafelé" - mondta David Clohessy szóvivő.