Évente negyedmilliárd munkabaleset a világon

MTI
2004.04.30. 10:12
Évente több mint negyedmilliárd munkával összefüggő balesetet regisztrálnak világszerte. A munkahelyi baleseteknek és a munkával összefüggő betegségeknek több áldozata van évente (átlagosan minden tizenöt másodpercben meghal valaki), mint a háborúknak - hozta nyilvánosságra a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a meghökkentő tényt, bírálva ennek kapcsán a munkáltatók és kormányok gondatlanságát.

A munkahelyi egészség és biztonság világnapja alkalmából minap megjelent nyilatkozatában az ILO bejelentette: adatai szerint a munkavégzés minden évben több mint 2,2 millió ember - 1,5 millió férfi és 750 ezer nő - halálával jár. A nemek közötti különbséget az magyarázza, hogy jóval nagyobb a férfiak aránya a veszélyes foglalkozásokban.

A 2,2 millió halálesetből 350 ezret okoz munkahelyi baleset, a többiért a munkával összefüggő betegségek (ezen belül 400 ezer ember haláláért a különböző vegyi anyagok okozta mérgezések) a felelősek. A világban egyébként évente 270 millió munkahelyi baleset történik.