Négy hónap alatt 31 bankrablás Bécsben

MTI
2004.05.05. 18:25
Nagyon elszaporodtak a bankrablások Bécsben: január 26. és május 4. között 28 bankban és 3 postahivatalban jártak rablók, akik mindenütt fittyet hánytak a videokamerás figyelőrendszerekre.

A legutóbbi bankrablás kedden történt, amikor három férfi késekkel és hatalmas csavarhúzókkal felfegyverkezve mintegy 200 000 eurót (kb. 50 millió forint) zsákmányolt Bécs XXI. kerületének egyik bankjából. Az alkalmazottak ebben a pénzintézetben sem tanúsítottak ellenállást, teljesítették a rablók felszólítását, és átadták a pénzt a kasszából.

A rendőrség később megtalálta a tettesek által használt gépkocsit, az elkövetők azonban nyom nélkül kereket oldottak. A rendőrök feltételezik, hogy ugyanarról - a feltehetően külföldiekből álló - bandáról van szó, amely már tavaly is bankrablásokat követett el Bécsben. A rablók itt sem törődtek azzal, hogy a bank kamerái rögzítették a rablást, ahogyan a legtöbb tettesről is közeli felvételek készültek, ami majd a tettesek elfogása esetén bizonyítékul szolgálhat.

Az osztrák lapok beszámolói szerint az utóbbi időben nagyon gyakori a "cédulás" bankrablás Ausztriában, amikor a pénzintézetbe besétáló tettes egy papírlapot tesz a kassza pultjára, és írásban - nem ritkán nagyon rossz németséggel megírt szöveggel - követel pénzt, miközben fegyvernek vagy pokolgépnek "látszó tárggyal" fenyegeti a pénztárost. Ha sikerül, a megfenyegetett pénztárosok robbanó patront is "csomagolnak" a rablóknak. Az időzített patron később felrobban, festékkel használhatatlanná teszi a rabolt pénzt, de jól kláthatóan és lemoshatatlanul megjelöli a tetteseket is.