Klaudia
-3 °C
3 °C

Hat év az ártándi fegyvercsempésznek

2004.05.07. 14:45
Helyben hagyta a Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsa az elsőfokú döntést, így 6 év fegyházbüntetésre ítélték távollétében azt a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó lengyel férfit, akit fegyvercsempészéssel vádoltak. Az ítélet jogerős.

Fegyvercsempészés bűntettében távollétében mondta ki bűnösnek a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2003. szeptember 5-én Kosik Tomasz Zbigniew lengyel állampolgárt, s ezért őt hat év fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre kiutasította a Magyar Köztársaság területéről. Az ítélet ellen a vádlott védője nyújtott be fellebbezést.

A vádlott 1999-ben több országban is utazgatott Európa-szerte. Ez idő alatt egy zárt áruszállító gépkocsiban lakott. Pontosan meg nem állapítható helyen és időben a vádlott, vagy ismeretlen személyek a kocsiban kialakított rejtekhelyre 2,2 kilogramm robbanóanyagot és egy darab száz centiméter hosszú időzített gyújtózsinórt, a gépkocsi kesztyűtartójába, pedig tizenöt darab bányagyutacsot, illetve robbantógyutacsot helyeztek el. A vádlottat októberben tartóztatták fel a magyar-román határátkelőhelyen, az ártándi vámosok a tételes átvizsgálsá során megtalálták a robbanóeszközöket.

Az első fokon eljáró bíróság 2000. november 17-én a fegyvercsempészet miatt emelt vád alól felmentette a vádlottat. A megyei bíróság ítéletét a Legfelsőbb Bíróság 2001. februárjában hatályon kívül helyezte, s az I. fokon eljáró bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. A vádlott meghallgatására ekkor már nem kerülhetett sor, mert a megismételt tárgyaláson nem jelent meg, ismeretlen helyre távozott.