Szél és eső miatt maradt el a balatoni szúnyogírtás

MTI
2004.05.10. 11:06
Amint javul az időjárás, megkezdődik a Balatonnál a szúnyogirtás; a hétvégén már fölszállt volna a szert permetező repülőgép, de a szél és az eső miatt elhalasztották a munkát, mondta hétfőn Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól s a Magyar Turizmus Rt.-től huszonhatmillió forintot kapott a szúnyogirtást szervező Balatoni Szövetség, a negyven érintett tóparti önkormányzatnak ugyanekkora összeggel kell hozzájárulnia az egész nyáron át tartó védekezéshez. A balatoni önkormányzatok érdekvédelmi szervezete pályázatot nyújtott be a környezetvédelmi tárcához, ahol a Zöld Forrás keretében a rájuk háruló "saját rész" harmadát szerezhetik meg. Az állami költségvetésből idén megítélt összeg nagyjából azonos az elmúlt évek támogatásával, amely 22-30 millió között mozgott, közölte a Balatoni Szövetség titkára.

A balatoni körzetet idén immár 22. alkalommal a Corax Környezetvédelmi Kft. mentesíti a szúnyogoktól. A Corax nyílt közbeszerzési pályázaton nyerte el ezt a munkát, s senki sem föllebbezett a határozat ellen, mondta Lázár János arra utalva, hogy az egyik országos napilap szerint az eljárásból kizárt cégek egyike megtámadni készül a döntést.

Ezen a nyáron a tervek szerint három biológiai és 4 vegyi irtás lesz, de ezen az időjárástól és más tényezőktől függően még változtathatnak a szakemberek.