Mégis kiállítják Hitler viaszszobrát Berlinben

MTI
2004.05.14. 20:13
A viták és tiltakozások ellenére mégis visszakerül egy berlini viaszmúzeumba Adolf Hitler náci vezér figurája. Mint Inna Vollstaedt, a kis magánmúzeum igazgatója közölte, a "Führer" viaszszobra azért kerülhetett vissza a történelmi tárlatba, mert a látogatókat érdekelte és főleg azok háborodtak fel, akik nem is látták a kiállítást. A tárlatrendező mellesleg Oroszországban született és átélte a II. világháború idején Leningrád német blokádját.

A múzeumban láthatók Hitler legfőbb háborús ellenfeleinek viaszfigurái is: Joszif Sztálin szovjet vezető, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök, Sir Winston Churchill brit miniszterelnök veszi körül őt. De a közönség megcsodálhatja a rettegett Drakula gróf, Lolo Ferrari francia pornósztár, és az ókori görög cinikus filozófus, Diogénész viaszmását is.

Hitler viaszfigurái a világ számos hasonló múzeumában láthatók, de a német hatóságok a mai napig tartanak a náci örökség felidézésétől. A kiállítás ellen tiltakozók azt vetették Inna Vollstaedt szemére, hogy megsértette Németország szigorú antifasiszta törvényeit, amely tiltja náci jelképek használatát. Az igazgatóasszony újabb két hónapra kapott engedélyt kiállítására, de reményét fejezte ki, hogy a tárlat hosszú életű lesz.