Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ebolához hasonló vírus pusztít Pakisztánban

MTI
2004.05.17. 18:52
Az ebolához hasonló, vérzést okozó láz megölt négy személyt Pakisztánban, ahol további hat embert fertőzött meg a gyilkos vírus - közölték hétfőn az egészségügyi hatóságok. Kvettában, az Afganisztánnal határos Beludzsisztán tartomány közigazgatási központjában hat személyt szállítottak kórházba az orrvérzéssel, valamint íny-és bélvérzéses tünetekkel járó betegséggel.

A betegség a múlt héten végzett egy család három tagjával a Kettától 150 kilométerre északnyugatra fevő Kila-Szaifulláh városban. A kongói vírusos láznak emlegetett betegség Pakisztán, Afganisztán, Szaúd-Arábia és Dél-Európa egyes szűkebb térségeiben fordul elő, viszont Észak-Afrika nagy részén honos. A kullanccsal terjedő kór állatokról emberre, majd az emberről emberre kerülhet át. A vírusfertőzés gyakran von maga után hepatitiszt és tüdőelégtelenséget is.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO közölte, hogy a négy halálos áldozat ellenére nem kell közvetlen járványveszélytől tartani. A WHO ugyanakkor azt tanácsolta a pakisztáni kormánynak, hogy az áldozatokkal érintkezett személyeket helyezze karantén alá megfigyelés céljából.