Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Albán gyerekek szerveivel kereskedtek?

MTI
2004.05.18. 08:43
Vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, folyt-e tiltott kereskedelem albán gyermekek szerveivel Albánia és Görögország között - közölte a görög ügyészség.

A bejelentés szerint Kosztasz Szamarasz ügyész utasítására házkutatást hajtottak végre egy észak-görögországi, jianitszai klinikán és lefoglalták egy orvos írott és elektronikus archívumát - ám az illető tagadja, hogy részese lenne bármiféle hasonló ügynek. A görög külügyminisztérium viszont megerősítette, hogy a tiranai görög nagykövetség maga is vizsgálatot folytat az ügyben.

Albán lapok a télen számoltak be arról, hogy bűnöző hálózatok albán és más országokból származó gyermekeket küldtek a szóban forgó klinikára szervműtétek céljából. Az ENSZ Gyermekalapja, az Unicef kimutatásai szerint évente mintegy háromezer albán gyerek válik a bűnbandák áldozatává, ezek koldulásra és prostitúcióra kényszerítik a fiatalkorúakat.

Tavaly ugyancsak albán családok azzal vádolták a jianitszai orvosokat, hogy csecsemőkereskedelemben vesznek részt. Az emberkereskedők - állították - terhes anyákat vettek rá arra, hogy gyermeküket Görögországban adják el az adoptáló szülőknek, újszülöttenként mintegy 200 dollárért (40 ezer forintért).