Zsarolás a honvédségi közbeszerzésben

2004.05.19. 16:22
Több millió forintot próbált meg kizsarolni több honvédségi közbeszerzésen induló cégtől egy vállalkozó. A honvédelmi tárca beszerzési hivatala közbeszerzési pályázatot írt ki az év elején a budapesti katonai szervezetek napi szállítási feladatainak ellátására.

A pályázati anyagot négy fuvarozó cég vásárolta meg. A legesélyesebb indulót azonban felkereste a másik három cég képviseletében egy vállalkozó, és azt ajánlotta, hogy a versenytársak négy és fél millió forintért hajlandóak visszalépni a pályázattól. Mint mondta, onnantól kezdve az egyedüli pályázó olyan magas áron szerződhet a honvédséggel, amilyen magas áron csak akar.

A megzsarolt pályázó előbb gondolkodási időt kért az ajánlat átgondolásához és látszólag belement a tisztességtelen üzletbe. Néhány nappal később azonban - amikor találkoznia kellett volna a vállalkozóval, a pénz átadása végett - a megbeszélt találkozót fél órával előbb lemondta.

A pályázaton így kenőpénz fizetése nélkül indult, ám furcsamód kiderült, hogy az ellenlábas cégek egyike is beadott egy ajánlatot, 85 millió forintos vállalási árral, mindössze négyszázezer forinttal alacsonyabb áron.

A hírügynökség szerette volna megkérdezni a honvédelmi tárca sajtóosztályát, hogy a minisztériumból hogyan kerülhetnek ki a pályázók adatai, illetve tenderbontás előtt hogy tudódhat ki, milyen összeggel pályáztak az egyes cégek. A tárca részéről azonban csak későbbre ígértek választ.