Megduplázódott a drogfogyasztó diákok száma Győr megyében

MTI
2004.05.20. 16:18
Jelentősen, csaknem kétszeresére emelkedett négy év alatt a kábítószer-fogyasztó diákok száma Győr-Moson-Sopron megyében - hangzott el egy csütörtökön tartott konferencián Győrött.

A szakember arról az összehasonlító vizsgálatról számolt be, amelynek keretében 1000-1000 diákot kérdeztek meg tavaly és 1999-ben a különféle kábítószerek kipróbálásáról.

Az összevetésből kiderült, hogy az elmúlt évben a megkérdezettek 26-28 százaléka fogyasztott már természetes vagy mesterséges drogot, míg ez az arány 1999-ben 16-17 százalék volt.

A diákok egyre fiatalabb korban találkoznak a drog valamilyen fajtájával, van, aki 12-13 évesen kipróbálja a marihuanát vagy a hasist, de 15-16 évesen a megkérdezett fiúknak már egynegyede fogyasztott kábítószert.

Varga Gábor pszichiáter addiktológus riasztónak és a tájékozatlanság súlyos bizonyítékának tartja, hogy a megkérdezettek kétharmada úgy véli: veszélytelen a néhány alkalommal történő kipróbálás, sőt nagyobb hányaduk azt gondolja, hogy a rendszeres használat sem károsítja az egészségüket.