Hazavitték a lefoglalt cukrot a vámosok

Népszabadság
2004.05.21. 06:30
Hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt nyomoz az illetékes ügyészségi nyomozóhivatal a Bajai Vámhivatal megbízott vezetője és öt beosztottja ellen - értesült a Népszabadság.

Az állásukból a történtek után felfüggesztett vámosok - a nyomozás eddigi adatai szerint - beázásra hivatkozva, papíron emberi fogyasztásra alkalmatlanná minősítettek hat és fél mázsa kristálycukrot, amit korábban egy császártöltési vállalkozótól foglaltak le. A vállalkozó, aki ellen jövedéki jogsértés miatt indult eljárás, nem tudott elszámolni a cukor eredetéről, ezért foglalták le tőle a vámosok.

A bajai vámosok a raktárukban felhalmozott cukorról fiktív selejtezési jegyzőkönyvet készítettek, majd hatan (köztük a vámhivatal felelős vezetője) mintegy 400 kilónyit hazahordtak belőle. A cukrot a vám- és pénzügyőrség belső rendjéért is felelős védelmi szolgálat megtalálta a gyanúsítottak lakásán, illetve gépkocsijaiban. A vámőrség fegyelmi eljárást indított a cukordézsmálók ellen, s a büntetőeljárás befejezéséig valamennyiüket felfüggesztette beosztásából.