Blair sokat vesztett háza eladásán

MTI
2004.05.23. 13:57
Sokba került Tony Blairnek a brit miniszterelnöki tisztség, tűnt ki akkor, amikor a választási győzelme nyomán 1997-ben eladott házát legutóbb az új tulajdonos maga is áruba bocsátotta: 1 millió fonttal (azaz mintegy 370 millió forinttal) drágábban - jelentette a DailyTelegraph című lap a hétvégén.

Első választási győzelme nyomán Tony Blair, aki a hagyományoknak megfelelően családjával átköltözött a Downing Street 10. szám alatti miniszterelnöki rezidenciába, kénytelen volt eladni hatszobás villáját London északi Islington kerületében - a szakértők ugyanis biztonsági szempontból "túlságosan kockázatosnak" tekintették az épületet.

Blair 615 ezer fontért adott túl a villán, amelyet ezen a héten ismét eladásra kínált az egykori vevő: 1 millió 690 ezer fontért, vagyis jó egymillióval drágábban. A csaknem háromszoros árnövekedés a brit ingatlanpiac általános emelkedő irányzatát tükrözi, amely különösen jellemző London legkeresettebb külterületeire. Az ingatlanárak olyan magasra emelkedtek a brit fővárosban, hogy a Blair-kormány éppen azt tanulmányozza, miként segíthetne a mérsékeltebb jövedelmű alkalmazottakon, például az ápolónőkön és tanítókon, akiknek számára szinte lehetetlenné vált a házvásárlás London körzetében.

A Daily Telegraph azonban megjegyzi, hogy persze a Blair-família, amely komoly jövedelmet könyvelhet el Tony felesége, a jó nevű ügyvéd, Cherie révén is, nem csak vesztese az ingatlanpiaci fellendülésnek. Az észak-angliai Sedgefieldben, melynek Blair a képviselője, szintén van ugyanis egy házuk - ez pedig 1997 óta megduplázta értékét és ma már 450 ezer fontot ér.