Elítélték az egykori APEH vezetőket

2004.05.24. 21:23
Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt ítélték el az APEH korábbi Csongrád megyei igazgatóját, igazgatóhelyettesét és egy szegedi-kaposvári vállalkozót. Valamennyien pénzbüntetést kaptak, mértéke 288, illetve 120 ezer forint, amit meg nem fizetés esetén 480, illetve 300 napi fogházra vált át a bíróság.

Az elsőfokú ítélet szerint az adóhivatal szegedi igazgatóhelyettese 1999-ben töröltette az említett cégvezető egyik ingatlanjának földhivatali tulajdoni lapjára bejegyzett végrehajtási jogot, jóllehet a cégnek akkor mintegy 25 milliós adótartozása volt. A másik vádpont szerint a vállalkozónak olyan adóigazolást adatott ki a két Csongrád megyei APEH vezető, miszerint nincs tartozása az adóhivatal felé. A bíróság szerint azonban ez nem volt igaz, mivel a cégvezető abban az időben jelentős összegű adótartozással rendelkezett.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, az ügyész és az egyik vádlott pedig 3 nap gondolkodási időt kért.