Gyilkossággal vádolt orvosok Moszkvában

MTI
2004.05.27. 16:38
Hamarosan gyilkosság vádjával áll bíróság elé három moszkvai orvos: a horrorszerű történet egy bejelentéssel kezdődött, amely szerint élő beteg veséit készülnek eltávolítani az egyik moszkvai kórházban. Tavaly áprilisban az egyik moszkvai kórház intenzív terápiás részlegébe életveszélyes állapotban beszállítottak egy koponyasérült férfit, akinél többszöri sikertelen újraélesztési kísérlet után megállapították a halál beálltát. Ebben a pillanatban "ismeretlen sebészmaszkos" személyek törtek be a kórterembe és a szemtanúk elmondása szerint "megpróbálták újraéleszteni a hullát" - mint utóbb kiderült, a rendőrök avatkoztak be névtelen bejelentés alapján.

Az osztályt megszállták a rendőrök, akik órákon keresztül nem engedték haza a kórházi személyzetet, lefoglalták a beteg kórlapját és a Transzplantációs Koordinációs Központnak a szervkivételre a helyszínre érkezett munkatársainak sebészeti eszközeit és iratait. Később az ügyészség lefoglalta a központ teljes dokumentációját és eszköztárát, s így gyakorlatilag ellehetetlenítette az intézmény munkáját.

A vád szerint az orvosok olyan beteg veséit akarták eltávolítani, aki még életjeleket mutatott. "Perceken múlott minden", ebben a helyzetben a rendőröknek "gyorsan és határozottan" kellett cselekedniük - állítja az ügyészség. A "gyilkos orvosok" ügye nagy vihart kavart, s ennek következtében az elmúlt év alatt Oroszországban a minimumra csökkent az átültethető szervek száma. Míg korábban évente 1000 veseátültetést hajtottak végre, 2003-ban felére csökkent a beavatkozások száma, miközben több tízezer beteg vár új vesére az országban.