Eltemették Diana mamáját

MTI
2004.06.10. 19:36
A brit trónörökös feltűnő távollétében helyezték végső nyugalomra csütörtökön, távoli skóciai otthona mellett Frances Shand Kyddet, a néhai Diana hercegnő - a trónörökös volt felesége - édesanyját, aki a múlt héten hunyt el. A több száz fős gyászoló gyülekezetben a királyi családot a két unoka, az elsőszülött Vilmos herceg - maga is a trón várományosa -, és öccse, Harry képviselte. Nem volt jelen viszont apjuk, Károly walesi herceg, az elhunyt veje. Nem megerősített hírek szerint ennek oka az volt, hogy Frances Shand Kydd maga kérte halála előtt: temetésén csak vérrokonai legyenek ott.

A királyi ház és Diana családja között mindazonáltal a trónörökös feleségének életében sem volt családinak mondható - de még barátinak sem nagyon - a viszony, miután nyilvánosságra kerültek a hercegnővel szembeni igen rideg udvari magatartás részletei. Diana hét évvel ezelőtti halála után pedig gyakorlatilag minden kapcsolat megszakadt az udvar és a Spencer-klán között (Diana és testvérei Frances Shand Kydd második férjének, Peter Spencernek a gyermekei; édesanyjuk első férje vezetéknevét viselte).

A csütörtöki temetésen Charles Spencer gróf, Diana öccse igyekezett kisebbíteni azoknak az értesüléseknek a jelentőségét, amelyek a néhai hercegnő és édesanyja viszályáról szólnak. Spencer szerint bármilyen feszültség volt is köztük, az nem ment túl "anya és lánya tipikus feszültségein".