Jégkárok Borsodban: még nincsenek pontos adatok

MTI
2004.06.21. 17:00
Egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mennyi kárt okozott az agráriumnak az a jégverés, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye több települését érte június 9-én - mondta az MTI-nek az agrártárca helyi hivatalának vezetője hétfőn.

Orosz István közölte: a felmérések szerint összességében 15,5 ezer hektár területen okozott kárt a helyenként tyúktojás nagyságú jég; főleg szántóföldi növényeket, búzát, árpát, zabot, repcét vert el a jég, de több száz hektáron károsult gyümölcsös és szőlő is, elsősorban Miskolc határában, illetve a környező településeken, Mályiban, Kistokajban, Nyékládházán és Emődön.

A jégverés egyéni gazdák és szövetkezetek földjein egyaránt pusztított, akadt olyan térség, ahol a vetés, illetve a várható termés teljes egészében "oda lett" - mondta a mezőgazdasági szakember. Hozzátette: a kárt szenvedettek jelentős része nem rendelkezik biztosítással, ugyanakkor a biztoító társaságok még nem számszerűsítették a velük szerződéses kapcsolatban állók kárait.

Németh Imre agrárminiszter korábban az MTI-t arról tájékoztatta: a tárca szükség esetén a kárenyhítésre átcsoportosít forrásokat. A minisztérium helyi hivatala összesíti a károkat, majd azt követően döntenek.