Letartóztattak öt állatvédőt

MTI
2004.06.22. 11:23
A dél-walesi rendőrség kedden letartóztatott öt Greenpeace állatvédő aktivistát, akik vasárnap az angol partok közelében megszállták a panamai bejegyzésű Etoile-t, amely világ egyik legnagyobb hajója, s amely genetikailag módosított kukoricát szállított Nagy-Britanniába. A dél-walesi rendőrség helikopterről nyolc rendőrt dobott a hajóra, akik rábírták az aktivistákat, hogy jöjjenek le a hajóról: ketten közülük a propeller fölé kötözték magukat, másik három felmászott az árbócra.

A rendőrség hétfőn öt másik Greenpeace aktivistát is letartóztatott a dél-walesi Penarth Marina-ban a hajó megszállása miatt. Valamennyiüket közháborítással vádolják. A Greenpeace azt állította, hogy a hajó az Archer Daniels Midland Co. által előállított genetikailag módosított takarmányt szállít Nagy-Britanniába az ottani szarvasmarhák táplálására. Azt akarták elérni, hogy a hajó visszatérjen Amerikába.

Az EU május 19-én hatályon kívül helyezte a biotechnológiai élelmiszerekre hat esztendeje érvényes moratóriumot, így lehetővé vált a módosított kukorica beszállítása az európai piacokra. E termékek azonban széles körben népszerűtlenek Európában, mert az utóbbi évek táplálkozással kapcsolatos egészségügyi problémái sokakban erős félelmet gerjesztettek.