Kővel agyonütötték, majd kirabolták

MTI
2004.06.25. 13:41
A rendőrség őrizetbe vett három fiatalembert, akik a megalapozott gyanú szerint június 19-én éjszaka a Békés megyei Füzesgyarmaton előbb kővel megtámadták, majd kirabolták az akkor már eszméletlen vagy halott K. J. 57 éves helyi lakost.

A három gyanúsított közül kettővel szemben a rendőrség pénteken a Békés megyei főügyészségnél indítványozta az előzetes letartóztatást, míg a harmadik, 15 éves, tehát fiatalkorú gyanúsított őrizetben tartását megszüntették. A rendőrkapitány a nyomozás menetéről elmondta: a mentők értesítették a helyi rendőrségi ügyeletet, hogy egy kerékpárja mellett fekvő idős férfit találtak az út szélén, aki a mentők kiérkezésekor már elhalálozott. A rendőrök eleinte természetes halálra gyanakodtak, ám a boncolás során június 23-án kiderült, hogy a sértett koponyatörést és agysérülést szenvedett. Miután közlekedési balesetre utaló nyomokat nem találtak, adatgyűjtés kezdődött az elhunyt aznapi tevékenységéről.

A boncolás után néhány órával előállítottak három helyi fiatalembert, akik a haláleset estéjén ugyanazon a szórakozóhelyen voltak, mint az áldozat. Az ellentmondásos vallomásokból egyelőre annyit tudtak megállapítani a nyomozók, hogy az egyik fiatalember a távozó után ment kerékpárral, és egy kővel megütötte vagy megdobta. A halott vagy eszméletlen férfit az időközben odaérkező társaival együtt kirabolták, elvették ezernyolcszáz forintját és lakáskulcsát. A három fiatalember ezután visszament a szórakozóhelyre, és a pénzt részben elköltötték, részben elosztották egymás között. Még az éjszaka folyamán felkeresték az egyedül lakó ember házát, és onnan egy olcsó rádiót zsákmányoltak. A három fiatal közül kettő végül visszament a tetthelyre, ahol látva, hogy még mindig élettelenül fekszik a sértett, értesítették a mentőket.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya V. A. ellen nyereségvágyból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt, Zs. R. ellen csoportosan elkövetett rablás megalapozott gyanúja miatt, míg a kiskorú ellen bűnsegédként elkövetett rablás gyanúja miatt folytatja a nyomozást.