Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kénsav ömlik az Elbába

MTI
2004.07.01. 21:20
A hétfő este Hamburg kikötőjében ütközés után felborult majd elsüllyedt vegyszert szállító tartályhajóról már a rakományt alkotó közel ezer tonna kénsav fele a vízbe jutott és részben az Elba folyóba is. Eszerint a vízszennyezés jóval nagyobb, mint korábban gondolták. "A hamburgi olajkikötő vize biológiailag halottá vált" - nyilatkozta a Greenpeace képviselője. Haltetemek százaival van tele a víz. Hajózási illetékesek szerint viszont az Elba szennyeződése egyelőre még nem jelentős.

A hajó tulajdonosa közölte, hogy a még a mintegy 60 méteres mélységben fekvő hajó tartályaiban lévő - és erősen mérgező - sav is kiszabadulhat, mert az elmarja a tárolók falát. Az anyag veszély nélküli kihozatala a szakértők szerint nem megoldható, daruk segítségével esetleg meg lehetne változtatni a hajó helyzetét, de a megoldáshoz legkevesebb napokra van szükség.