Görögország: erdőtűz miatt evakuált nyári táborok

MTI
2004.07.09. 06:49
A görög tűzoltók csütörtök éjjel is folytatták a harcot az Athén közelében pusztító erdőtűz ellen, amelynek következtében több tucatnyi ház égett le és közel ezer gyermeket kellett nyári táborokból kimenekíteni. Több száz tűzoltó és katona repülőgépek és helikopterek segítségével küzdött a több helyen már három napja pusztító lángokkal. Továbbra sem sikerül megfékezni a lángokat három településen Athén közelében.

A Párnida-hegységben szerdán keletkezett tűzvészben egy ember életét vesztette. Az erdőtűz négy kilométerre közelítette meg az olimpiai falut, de csütörtök éjjeli adatok szerint sem az augusztusi ötkarikás játékok alatt 16 000 sportolónak otthont adó létesítmény, sem az olimpia más színhelyei nem voltak veszélyben. A következő három napon várható magas hőmérsékletre és viharos széllökésekre tekintettel a polgári védelem éberségre intette a hatóságokat. A tűzoltók csütörtökön fél tucat erdőtüzet oltottak ki az ország más részein.

A legsúlyosabb tűzeset a fővárostól 35 kilométerre északra fekvő tengerparti Kálamosz település közelében lévő erdős részen ütött ki: itt közel ezer gyermeket kellett kimenekíteni nyári táborokból. A hatóságok közlése szerint 101 hektárnyi erdőterület égett le, mielőtt a tűzoltóknak sikerült megfékezni a lángokat.