Judit
2 °C
7 °C

Török maffiavezért fogtak el Ausztriában

MTI
2004.07.15. 13:05
Elfogták az egyik legnagyobb rendőri erőkkel körözött török "keresztapát" Ausztriában - jelentették be egyidejűleg Bécsben és Ankarában. A török belügyminisztérium által Alaatin Cakiciként azonosított 51 éves gyanúsítottat Graz közelében, az autópályán tartóztatták fel a Cobra terrorelhárító alakulat kommandósai szerda este - közölte csütörtökön az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal. A bérgyilkossággal és zsarolással összefüggésben korábban elítélt Cakici több hónapja Bécsben tartózkodott, és hamis útlevéllel tartott egy népszerű üdülőhelyre, a karintiai Wörthi-tóhoz.

A Milliyet című török lap internetes kiadása szerint a keresett bűnözőt az ankarai és az osztrák hatóságok együttműködése révén, ujjlenyomatai alapján azonosították. Az 1999-ban Franciaországban nemzetközi körözés alapján elfogott Cakicit Törökországban 2000-ben öt év börtönbüntetésre ítélték fegyveres bűnszervezet működtetéséért. A hírhedt maffiavezért idén feltételesen szabadlábra helyezték, azonban májusban elhagyta az országot, és azóta nemzetközi körözés alatt állt. Feltételezések szerint Cakici annak idején kulcsszerepet játszott a privatizációs versenytárgyalásokra kiírt Türkbank értékesítése körül kirobbant botrányban, amely végül a Mesut Yilmaz vezette török kormány 1998-as bukására vezetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?