Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Azonosító kártyával kell majd cigarettát venni Japánban

MTI
2004.07.21. 16:24
A jövőben a japánok csak azonosító kártya segítségével vásárolhatnának alkoholt, vagy cigarettát az utcai automatákból, s ezekhez a cikkekhez kizárólag nagykorú állampolgárok juthatnak majd hozzá.

Japán a fejlett ország között kivívta a "legnagyobb dohányos" cseppet sem hízelgő titulusát: a nikotin rabjainak számát 35 millió főre becsülik és a káros szenvedély rohamosan terjed a tinédzserek körében is.

Mindez drasztikus lépésekre késztette a japán kormányt: ez év márciusában Japán aláírta a WHO dohányzás elleni konvencióját, júniusban betiltották a dohánytermékek reklámját, a közeljövőben pedig megszigorítják az utcai árusítást.

Az azonosító, amely első látásra egy közönséges bankkártyához hasonlít, a beépített mikrochip révén "elektronikus pénztárcaként" működik. A kártyákat fényképpel tervezik ellátni, hogy az azonosító hitelt érdemlően igazolja tulajdonosa személyét.