Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szervkereskedők elfogása Afganisztánban

MTI
2004.07.30. 20:07
Elrabolt gyermekek szerveinek kereskedelmével foglalkozó bűnszövetkezet nyomára bukkantak Afganisztánban. A pakisztáni határhoz közeli Szpin-Boldakban a rendőrség letartóztatott pénteken két férfit, akik bevallották, hogy elrabolt gyerekekből távolítottak el testrészeket és értékesítették azokat. A hatóságok feltételezése szerint egy nagyobb emberrabló bűnszervezethez tartoznak, s akár halállal lakolhatnak.

A közép-keleti országban ijesztően elterjedt az üzleti célú gyermekrablás, egyedül a fővárosban 47 ilyen ügyet vizsgálnak. Egy Kandahárban elrabolt és később kiszabadult gyermek a múlt hónapban beszámolt róla, hogy saját szemével látott négy felnyitott testű gyereket, akikből szerveket távolítottak el.

A hatóságok szerint az emberrablók csak az egyik láncszemét képezik egy nemzetközi hálózatnak, s a gyerekeket gyakran szexrabszolgának adják el vagy szerveiket értékesítik. Az eltávolított szervek vélhetően a szomszédos Pakisztánban találnak vevőre, ahol a szervátültetésre várók készek sok pénzt fizetni az egészséges szervekért. Hamid Karzai afgán elnök elrendelte, hogy sújtsák halálbüntetéssel azokat a bűnözőket, akik szerveket távolítanak el elrabolt gyermekekből.