Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Szervkereskedők elfogása Afganisztánban

MTI
2004.07.30. 20:07
Elrabolt gyermekek szerveinek kereskedelmével foglalkozó bűnszövetkezet nyomára bukkantak Afganisztánban. A pakisztáni határhoz közeli Szpin-Boldakban a rendőrség letartóztatott pénteken két férfit, akik bevallották, hogy elrabolt gyerekekből távolítottak el testrészeket és értékesítették azokat. A hatóságok feltételezése szerint egy nagyobb emberrabló bűnszervezethez tartoznak, s akár halállal lakolhatnak.

A közép-keleti országban ijesztően elterjedt az üzleti célú gyermekrablás, egyedül a fővárosban 47 ilyen ügyet vizsgálnak. Egy Kandahárban elrabolt és később kiszabadult gyermek a múlt hónapban beszámolt róla, hogy saját szemével látott négy felnyitott testű gyereket, akikből szerveket távolítottak el.

A hatóságok szerint az emberrablók csak az egyik láncszemét képezik egy nemzetközi hálózatnak, s a gyerekeket gyakran szexrabszolgának adják el vagy szerveiket értékesítik. Az eltávolított szervek vélhetően a szomszédos Pakisztánban találnak vevőre, ahol a szervátültetésre várók készek sok pénzt fizetni az egészséges szervekért. Hamid Karzai afgán elnök elrendelte, hogy sújtsák halálbüntetéssel azokat a bűnözőket, akik szerveket távolítanak el elrabolt gyermekekből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!