Feljelentették a Dunát fáradt olajjal szennyező céget

MTI
2004.08.02. 14:45
Feljelentést tett a kis-dunai környezetszennyezés miatt a dorogi hulladékégető üzemeltetője ellen az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség hétfőn - közölte a felügyelőség műszaki igazgató-helyettese az MTI-vel. Horváth Lajos elmondta: laboratóriumi vizsgálatok alapján kezdeményezik a büntetőeljárást a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A laboratóriumi vizsgálatok olyan toxikológiai koncentrációt mutattak ki a vízmintákból, ami nem csak a teljes vízi ökoszisztémát, hanem az ivóvízbázist is veszélyezteti, bár a parttól néhány száz méterre lévő úgynevezett kátyús kutakban egyelőre nem találtak szennyeződést - tette hozzá a szakember.

Pénteken ömlött az Onyx Kft. által üzemeltetett dorogi hulladékégetőben megsemmisítésre váró, jelentős mennyiségű, 100-150 köbméter fáradt olaj és oldószer tartalmú veszélyes hulladék a Kenyérmezei patakba, majd Esztergomtól 10 kilométerre Tátnál a Kis-Dunába. A mentési munkálatokat végző Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kihirdette a harmadfokú vízminőségvédelmi készültséget.

A felügyelőség igazgató-helyettese elmondta: még most is folyik veszélyes hulladék a Kenyérmezei patak vizéből a Kis-Dunába. Folyamatos a kármentés és végzik a toxikológiai vizsgálatokat. A környezetszennyezés pontos mértékét csak a vizsgálatok lezárása után lehet megállapítani. A Duna és a Kenyérmezei patak erősen vegyszerszagú, jelenleg a parti növényzetről távolítják el az olajos emulziót a kármentesítést végző szakemberek.

Horváth Lajos elmondta: már elkezdődött a szórványos halpusztulás, ami a mérgező anyagok koncentrációjához képest kismértékű. Valószínűleg a halak egy része elhagyta a szennyezett szakaszt, illetve mától várható, hogy a nagyobb haltetemek a felszínre kerülnek.