Brigitte Bardot levelet írt Putyinnak

MTI
2004.08.05. 14:34
Egy súlyos ítélettel fenyegetett orosz állatorvos védelmében írt levelet Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz Brigitte Bardot, az egykori filmcsillag és mindmáig aktív állatvédő. A franciák "nemzeti BB-je" januárban fordult először az orosz elnökhöz, akkor az érzéstelenítés nélkül műtött kutyák, macskák és más háziállatok védelmében, miután a kábítószer-ellenes harcot irányító állami bizottság megtiltotta, hogy állatok érzéstelenítésére használják a ketamin nevű, erre a célra egyedül rendelkezésre álló szert.

Az új levélben a színésznő Alekszandr Duka állatorvos védelmére kelt, aki a tilalom ellenére ketamint alkalmazott állatokon végrehajtott műtéteknél és akit ezért az augusztus 10-ére kitűzött bírósági tárgyaláson - a színésznő értesülései szerint - akár 15 évi börtönbüntetésre is ítélhetnek. "Ez nevetséges, aránytalan és igazságtalan büntetés lenne, ezért Önhöz fordulok annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás hozzon példás kegyelmi döntést és egyszer s mindenkorra vessen véget ezeknek a siralmas ítéleteknek, amelyek joggal háborítják fel a közvéleményt és engem is felkavarnak, mert mélységes tiszteletet érzek az Ön országa iránt" - írja Brigitte Bardot Putyinnak elküldött új levelében.

A színésznő arra kéri az elnököt, segítsen azokon az állatorvosokon, akiket igazságtalanul üldöznek pusztán azért, mert nem voltak hajlandók szenvedésre kárhoztatni az általuk megműtött állatokat.