Tekla
8 °C
20 °C

Újabb pedofilbotrány az osztrák egyházban

MTI
2004.09.02. 20:07
Kiskorúak szexuális zaklatása miatt belső vizsgálatot indít az ausztriai Feldkirch egyházmegye August Paterno vorarlbergi káplán ellen - jelentette be csütörtöki feldkirchi sajtóértekezletén Klaus Küng, az egyházmegye püspöke.

A 69 esztendős káplánnal szemben az ügyészség is nyomozást indított. Az osztrák tömegtájékoztatás szerint azzal gyanúsítják, hogy évekkel ezelőtt 10 kiskorú fiút zaklatott szexuálisan. Paterno, aki a 60-as évek végétől vallási témájú cikkeinek és tv-sorozatainak köszönhetően Ausztria legismertebb tisztelendői közé tartozik, cáfolja a gyanúsítást, azt állítja, hogy sokkolja az ügy.

Paternóval szemben állítólag már 1989-ben felmerült a gyanú, hogy kiskorúakat zaklatott. Ez az ügy kilenc évvel később került az egyházmegye vezetője elé, de akkor tisztázta magát Paterno, rágalmazásnak bélyegezve a gyanúsítást. Neve ezen a héten bukkant fel ismét a sajtóban, amikor vorarlbergi újságok hírül adták: két egyházi személlyel szemben is felmerült a gyanú, hogy szexuálisan fiúkat zaklattak Ausztria legnyugatibb tartományában.