Emberi hiba is okozhatta a hétfőn lezuhant kisgép balesetét

2004.09.07. 15:58
Hetekig, hónapokig is eltarthat, míg kiderül, hogy mi okozta a Farkashegyi repülőtér közelében lezuhant sportrepülőgép hétfői balesetét. Roppant aprólékos vizsgálat kell ahhoz, hogy tisztázódjon a baleset minden körülménye, ehhez a szemtanúk meghallgatásán, és a gép roncsainak átvizsgálásán túl részletesen át kell tekinteni a szerencsétlenül járt gép összes fellelhető dokumentációját, és a pilóták papírjait - tájékoztatta az Indexet Bajkó Erika, a Polgári Légiközlekedési Hatóság kommunikációs vezetője.

Mint arról az Index is beszámolt, ketten is életüket vesztették, amikor hétfőn délután lezuhant és felrobbant egy cseh gyártmányú, UN-100 típusú, ultrakönnyű kisrepülőgép. A sportrepülőgép a felszállás után mindössze néhány manővert tudott elvégezni, majd eddig tisztázatlan körülmények között váratlanul a földhöz csapódott. A gépen ülő két embernek esélye sem volt a túlélésre.

A hatóság többek között azt vizsgálja, hogy minden rendben volt-e a gép papírjai körül, szabályosak voltak-e a repülés körülményei, hibátlan műszaki állapotban volt-e a gép, és hogy hibázott-e valamiben a pilóta. A nemzetközi tapasztalatot alapul véve az esetek nyolcvan, kilencven százalékában emberi hiba okozza a hasonló baleseteket, de erről a konkrét esetről korai lenne még nyilatkozni - mondta Bajkó Erika.