Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejkendős botrány a francia rendőrségnél

MTI
2004.09.13. 17:22
A francia rendvédelmi szolgálatokat is elérte a nemzetgyűlés által nemrég hozott "kendőellenes törvény" okozta vihar előszele: a minap ellenzős rendőrsapkája alá diszkréten betűrt muzulmán kendővel a fején jelent meg munkahelyén a párizsi közlekedésrendészet egyik női rendőre.

A mindeddig példátlan függelemsértés, amelyről a L´Expresse című hetilap hétfői száma adott hírt, még augusztusban történt. A 35 éves, muzulmán hitű Nora C. augusztus 25-én - minden előzmény nélkül - az iszlám előírásai szerint megkötött kendőben jelentkezett szolgálattételre. Amikor főnöke felszólította, hogy vegye le a sárga-kék kockás simléderes rendőrsapka alól kivirító fejkendőt, a beosztott rendőrnő közölte, nem teheti, mert tiltja a vallása. A fegyelmi vétség miatt a kétgyermekes elvált asszonyt, akivel korábban semmi probléma nem volt, másnap maga elé kérette a rendőrfőparancsnok is, ő ugyanezt a választ kapta. A vallási előírásokhoz ragaszkodó rendőrnő nem volt hajlandó kezet fogni felettesével, ez a muzulmán hagyományok szerint férfi és nő között nem illendő viselkedés.

Az ügy még nem ért véget, a "tüntetően" öltözködő rendőrnő egyelőre betegállományban van, felettesei pedig törvényértelmezéssel bíbelődnek.