Judit
3 °C
7 °C

A vendéglők kétharmadánál találtak kifogásolnivalót Győr-Sopronban

MTI
2004.09.20. 15:25
Az idegenforgalmi főszezonban 331 vendéglátóhelyet ellenőrzött és több mint 13,5 millió forintos bírságot szabott ki a Győr-Moson-Sopron megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség - mondta Simon István igazgató hétfőn sajtótájékoztatón. A bírságok összege a tavalyi évhez viszonyítva csaknem megháromszorozódott. Ezt a felügyelőség vezetője azzal magyarázta, hogy az elmúlt évben jóval kevesebb, szám szerint 164 ellenőrzést végeztek. A nyár folyamán vizsgált 331 vendéglátó egység közül 223-ban találtak kifogásolnivalót a fogyasztóvédők. Az üzletek 20 százalékában tapasztalták, hogy a kategóriába sorolásról nem tájékoztatják a vendégeket. Ennél még több helyen - az ellenőrzött helyek 27 százalékában - észlelték, hogy a mérésügyi szabályokat megszegik: a mérőeszközök nem hitelesítettek.

Harminchárom üzletben tárolási hiányosság miatt éltek kifogással a fogyasztóvédők. Összességében 300 kilogramm árunál találtak szabálytalanságot. Gyakran előfordul, hogy a készételeket lefagyasztják, illetve ugyanabban a hűtőben együtt tárolják a tejtermékeket, zöldségféléket és húsokat. Az ártájékoztatással sincs minden rendben. Sok helyen a vendéglátóhely bejáratánál csupán a napi ajánlatot vagy a teljes ételkínálatot írják ki a táblára, és megfeledkeznek arról a kötelezettségről, hogy az ártájékoztatót is ki kell függeszteni. Az igazgató kitért arra, hogy az ellenőrzést megelőző próbavásárlásokból kiderült: hellyel-közzel még mindig elmulasztják a számla-, illetve a nyugtaadási kötelezettséget, továbbá kevesebbet mérnek a kelleténél és tévesen számláznak. Gondok vannak a pálinkaféleségek körül is: egyebek között egy soproni és egy bősárkányi vendéglátóhelyen pálinkát rendeltek az ellenőrök, és helyette szeszesitalt szolgáltak fel nekik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?