Judit
2 °C
7 °C

Öt orvos áll bíróság előtt egy felesleges műtét miatt

MTI
2004.09.22. 13:51
Öt orvos állt bírái elé szerdán Grazban: az ellenük felhozott vád szerint bűnösek egy 73 éves férfi halálában, akit téves diagnózis alapján felesleges műtétnek vetettek alá. A vádirat azt is felrója az orvosoknak, hogy soha nem váltottak szót egymással az esetről, s arról, hogy több eltérő diagnózist is felállítottak.

Az eset 2000-ban történt, másfél évvel ezelőtt már tárgyalták az első diagnózist felállító kórboncnok ügyét, s az illetőt felmentették, mert a bíróság úgy értékelte, hogy az első megállapításnak csupán további vizsgálatok alapjaként lett volna szabad figyelembe venni. Az idős beteg a gyomor és nyelőcső körüli problémákra panaszkodott, s ezért szövettani vizsgálatra alkalmas próbát vettek tőle, majd annak alapján az illető kórboncnok azt a diagnózist állította fel, hogy a férfi a rák egyik ritka fajtájában szenved. A diagnózist nem ellenőrizték további vizsgálattal, hanem a férfit megoperálták.

Csak ezt követően folytatták le a további vizsgálatokat, s két orvos is arra a megállapításra jutott, hogy a beteg nem volt rákos, de a most bíróság elé kerülő orvosok egyike megmagyarázhatatlan okból azt írta a beteglapra, hogy "A karcinóma gyanúja beigazolódott". A vád szerint az orvosok egyikének sem szúrt szemet, hogy a daganat már visszafejlődött. A műtétnél eltávolították a beteg gyomrát, lépét és epéjét, és a férfi a súlyos beavatkozás után egy hónappal vérmérgezésben hunyt el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?