A szlovákok leginkább a tűzoltókban bíznak

MTI
2004.09.23. 13:40
A legtöbb ember bizalmát Szlovákiában a tűzoltóság, a legkevesebbét a kormány élvezheti - derül ki egy közvélemény-kutatás csütörtökön közzétett eredményeiből. A statisztikai hivatal (SÚ SR) közvélemény-kutató intézetének szeptember első tíz napjában gyűjtött adatai szerint a megkérdezettek 91 százaléka a tűzoltóság, 75 százaléka a közszolgálati rádió, 71 a fegyveres erők, 68 a közszolgálati televízió, 56 a köztársasági elnök, 50 az egyházak, 49 az alkotmánybíróság, 48 százaléka pedig a legfelsőbb bíróság iránt van bizalommal.

A bizalom és a bizalmatlanság mérlegén az önkormányzatok állnak legközelebb az egyenlő arányhoz: a megkérdezettek 52 százaléka bízik, 48 százaléka nem bízik az önkormányzatokban. A rendőrség esetében a megkérdezettek 43 százalékának nincs, 50 százalékának van bizalma, két százalékuk kitérő választ adott.

Az Európai Unió intézményei iránti bizalom mértékét is vizsgáló felmérés azt mutatja, hogy az Európai Parlamentnek az emberek 42 százaléka hisz, 43 viszont nem, 15 szálékuk pedig nem tudott válaszolni. Az Európai Bizottság esetében 41:43:16 az arány. A szlovák kormányban a megkérdezettek mindössze 20 százaléka bízik, 79 százalékuk kifejezetten bizalmatlan a kormánnyal szemben, és mindössze egy százalékuk nem tud válaszolni a kérdésre. E tekintetben a szakszervezetek, az ügyészségek, a bíróságok és a parlament sem élvez hízelgő pozíciót: a lista végén, közvetlenül a kormány előtt kullogó intézmények iránt nagyjából a megkérdezettek kétharmadának nincs bizalma.